HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » PSI ZA NEZNALICE » Uvod » Uvod 2.dio
    Uvod 2.dio
    GogyDate: Monday, 03.19.2012, 7:37 PM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Naravno da ne treba napomenuti da sam bio istinski zgrožen većinom od onog što sam pročitao u tom pismu. Naravno da sam znao i do kakvih je posljedica doslovna primjena savjeta o odgoju i dresuri pasa "batinama i maltretiranjem", dovela.
    Nažalost takvih drastičnih primjera postupanja s psima, nagledao sam se i u stvarnom životu, te točno znam kako psi reagiraju na takve postupke.
    I baš iz tog i takvih razloga uvijek napominjem, da se naši najbolji prijatelji psi, ne mogu i ne smiju odgajati silom, nasiljem i maltretiranjem.
    Da takav način postupanja prema njima izaziva trajne psihičke traume, te da u pojedinim slučajevima, odnosno jednom kad vlasnik pretjera s maltretiranjem, mogu dovesti i do ozljeda i ugriza, koje im je nanio izmaltretirani i nervno rastrojeni pas.
    A to je činjenica o kojoj bi svi oni koji dijele i primjenjuju takve "savjete" o dresuri i odgoju pasa, svakako morali razmisliti.
    I baš stoga će još jednom, po tko zna koji put na stranicama ovog portala naglasiti, da bi svi vi koji tek razmišljate o kupovini psa ili ste ga tek kupili, trebali dobro razmisliti o tome što za vas predstavlja pas:
    Vjernog i odanog prijatelja, koji vas nikad neće, ni razočarati, ni napustiti ili tek pokornog i poniznog roba.
    Ukoliko ste odabrali prvi odgovor tad i dalje možete nastaviti razmišljati o kupovini psa.
    Ukoliko ste kojim slučajem odabrali drugi odgovor, tad bi za sve nas bilo bolje da odustanete.
    Prvo, zato jer to nikad s nijednim psom nećete postići, drugo zato jer ćete tom odlukom izbjeći mnoge neprilike, koje bi vas mogle zadesiti, a treće i ono najvažnije je to što ćete takvom humanom odlukom omogućiti, bar jednom psu da dođe u ruke čovjeka, koji ga i zaslužuje.
    Svim onim kojim, ni to nije dosta ili im, ni to ne zvuči dovoljno uvjerljivo, reći ću i to naslov multimedijskog CD-a o psima "Pas više od najboljeg prijatelja", nipošto nije slučajan.
    Da su meni moji psi oduvijek bili "Više od najboljeg prijatelja", te da se prijateljstvo i međusobno povjerenje između vlasnika i psa može temeljiti jedino na ljubavi i poštivanju.
    Da je najveći uspjeh onoga što nazivamo dresurom psa onaj trenutak kad shvatite da će vaš pas razmišlja vlastitom glavom, te da će vama iz ljubavi uraditi sve što zahtijevate od njega. Nerijetko i više od toga.
    Da je najveći kompliment, koji sam ja kao vlasnik psa ikad dobio, zaključak mnogobrojnih vlasnika i uzgajivača pasa o tome "Da moja Schnautzi zapravo i nije pas nego čovjek".
    A znate li zašto je to tako ?
    Samo zato jer sam je odgajao ljubavlju, a ne silom, nasiljem i maltretiranjem !
     
    Forum » PSI ZA NEZNALICE » Uvod » Uvod 2.dio
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: