HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 3.dio
    Savjeti o psima 3.dio
    GogyDate: Friday, 03.23.2012, 2:12 AM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Ali kako ćete znati da je došao trenutak poroda !?
    Prvo morate biti otprilike sigurni u datum parenja i oplodnje. Kuja nosi od 58 do 68 dana, ima i nekih drugih podataka, ali to je prilično rijetko. Najčešće to bude oko 60-63 dana. Cice su joj nabrekle, a ponekad im i tjedan dana prije poroda možete istisnuti nekoliko kapi mlijeka.Ono što vam može olakšati točnije određivanje dana poroda, je mjerenje tjelesne temperature kuje svaki dan u isto vrijeme. Normalna temperatura je od 37,5 do 39 stupnja Celzijusa, a pred porod ona padne na 37 ili niže. To je znak da će porod vjerojatno nastupiti kroz 24 sata. Moram vam reći da moje kuje imaju nižu temperaturu i nekoliko dana prije poroda, tako da vam to možda neće preciznije odrediti dan, ali ipak vam je lakše znati da je sve bliže.Pred porod kuje ne jedu, ali ne i špringerice !!! Čak jedu i kad se porađaju, između trudova, ako im ponudite.
    Ono što rade sve kuje to je dahtanje. Dahću stalno i neprekidno, već vas to pomalo i brine, ali to je normalno. Pred porod su nervozne, mogu cviliti, kad legnu tresu se, ali i to je normalno. Kod nekih kuja ovi simptomi traju i do 2-3 dana pred porod, a kod nekih se jave samo par sati prije. Detaljnije možete pogledati ako pogledate kuji pod rep- stidnica je povećana, skoro kao kod tjeranja, ali nije tvrda, već je meka i otečena, a čak možete primijetiti i sluzavi iscjedak, koji ne smije imati nikakav miris, a može biti proziran, bjelkast ili sukrvav, nikako zelene boje !!!Kuja je i dalje uznemirena, ali pokušajte ju smjestiti na njeno mjesto i biti uz nju. Ako je nemirna, odvedite ju u šetnju, vjerojatno joj je sila za mokrenje, ali i za stolicu, jer ima jaki pritisak na sve organe u zdjelici. Ako je porod vrlo blizu, ona će sve obaviti i odmah se htjeti vratiti na svoje mjesto !Mjesto gdje se kuja šteni moralo bi biti na sobnoj temperaturi ( oko 22-25 stupnja Celzijusa ), dakle možda ćete morati grijati, nemojte ju staviti pored peći ili radijatora jer će joj biti prevruće, ali radi štenaca temperatura ne smije biti niža. Ukoliko ih kuja ne liže, i ako ne idu odmah na cicu, morate ih osušiti i ugrijati. Za to je dobro da imate pri ruci el. grijalicu, ali najvjerojatnije vam to neće biti potrebno, jer ako je sve u redu, kuja ih ugrije svojim tijelom i mlijekom koje sišu.
    Tada ćete vidjeti da kuja ima trudove – kako ? Vidjet ćete da tiska, lagano zastenje i prilikom truda uvijek malo digne rep. Možete staviti ruku na njen trbuh pa ćete i osjetiti kako se mišići stežu.
     
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 3.dio
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: