HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 4.dio
    Savjeti o psima 4.dio
    GogyDate: Friday, 03.23.2012, 2:13 AM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Ovo stanje može trajati i do 2 sata, ali ako kuja ima trudove, a ništa ne izlazi, a vi vidite nekakvu tamno zelenu tekućinu – tada morate odmah zvati veterinara !!! Nešto se dogodilo i zbog nekog razloga kuja ne može sama istisnuti štene, treba joj pomoći. Ponekad se desi, pogotovo ako je prvi okot, da istisne dio šteneta i da ju jako boli pa zastane. Tada uzmite onaj čisti ručnik, obuhvatite štene i lagano ga vucite iz kuje, ako se buni, neka vam netko pomogne pridržati ju, jer ako to potraje predugo, naročito ako šene ide na zadak, može se ugušiti. Nemojte vući naglo da ga ne potrgate, ili vući samo za jednu nogu ili nešto slično, morate ga nježno obuhvatiti cijeloga i jednakomjerno izvlačiti, a kad kuja dobije trud najvjerojatnije će samo izletjeti. Ponekad je štene u mjehuru, a ponekad mjehur prsne prije nego što ono izađe, ali vi morate kad štene izađe otkinuti mjehur koji mu je na nosiću i ustima !!! To je vrlo važno jer dok ga kuja liže ono će početi disati pa mora dišni put biti slobodan ! Malo počistite i sluz iz nosića, nježno potiskujući nosnice prema dolje, i obrišite dok se sve ne počisti. Tada možete uživati u pogledu ! Stigao je novi život, kuja ga liže, ono se pomalo miče i lagano zacvili ! Nemojte se uplašiti ako vam se štene čini mlitavo i nepomično, prvih par trenutaka je takvo !
    Onda se posvetite pupkovini – u većini slučajeva kuja počne gristi pupkovinu, moj vam je savjet da ju vi pretrgnete jer kuja kad grize i vuče, može dizati i štene, a to može kasnije rezultirati pupčanom kilom ( bruhom), ako je prerevna u tome. Najbolje je pupkovinu potrgati rukom, ali nemojte se žuriti pričekajte minutu, dvije, radi krvnih žila. Čvrsto primite oko 5 cm od trbuha, a drugom rukom drugi kraj i rastegnite, ako krvari ne sekirajte se, to je normalno. Ako krvari dulje od par minuta, pokušajte stisnuti suhim ručnikom, a ako ni tada ne prestane, onda možete podvezati sterilnim koncem.
    Ono što je na drugom kraju pupkovine – to je posteljica. Izgleda prilično ružno, kao komad mesa, i ima isti broj posteljica kao i štenaca. To je važno jer morate biti sigurni da su sve posteljice izašle ! Kuja obično pojede posteljicu, mene to ne smeta, čak postoje znanstvene spoznaje da je to jako korisno jer regulira normalni tijek poroda. Ali ipak, ne morate inzistirati da kuja to jede ako ne želi, a ne mora ih pojesti niti 10, ako ima 10 štenaca. Postoji velika vjerojatnost da će dobiti proljev ako pojede baš sve posteljice, no to nije pravilo. Ako se to dogodi, možete joj nakon poroda dati neki dodatak za sprečavanje proljeva koji sadrži korisne crijevne bakterije ( jogurt, Linex kapsule i sl. ).
    I tako je sa svakim štenetom, sve dok ne izađe zadnje štene.
    Koliko traje porod ? Kako ćete znati da je gotovo ?To je zaista individualno, ovisi o kuji, o veličini štenaca, o broju štenaca …
    Najčešće, kod mojih kuja traje oko 4-5 sati. Ponekad se dogodi da kuja porodi jedno ili dva šteneta, pa napravi pauzu od nekoliko sati, neka vas to ne brine, ukoliko nema trudove.
    Ako ima stalne trudove, a ništa ne izlazi kroz 2 sata, javite veterinaru kako bi on pregledao da li je sve u redu. Ponekad se može dogoditi ako je porod dugotrajan i iscrpljujući, ili je kuja u slabijoj kondiciji, da se mišići i maternica kuje umore, pa tada veterinar može kuji dati tzv. drip. To može učiniti tek nakon detaljnog pregleda porođajnog kanala i kuje !!! Ukoliko i dalje nema šteneta, a kuja se trudi, a mislite da još ima štenaca u njoj, tada se to mora u vet. ambulanti provjeriti i najvjerojatnije će kuja morati na carski rez. Ukoliko je to potrebno, nemojte paničariti, to je operacija koja ukoliko se radi na vrijeme, redovito prolazi bez posljedica i kuja poslije može imati leglo i rađati normalno.
    Moje je iskustvo da imate vremena pričekati za operaciju do slijedećeg dana, ali to je važno da provjeri veterinar, jer se ipak u nekim slučajevima stvari mogu iskomplicirati.
    Kuja se najčešće smiri nakon što je porod gotov. Štenci su oblizani, čisti i suhi i svi su se primili cice !
     
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 4.dio
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: