HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » SENILNOST PASA » ISHRANA » ISHRANA
    ISHRANA
    GogyDate: Sunday, 03.25.2012, 5:10 PM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Ovde ćemo ponoviti da starost psa nije bolesno stanje organizma kao i to da sva naša znanja vezana za starost kod pasa nama služe da bismo pomogli svom ljubimcu da lakše i lepše proživi poslednje godine svoga života. Da bismo ovo postigli, jedan aspekt života koji mi možemo da popravimo i usmerimo u pozitivnom pravcu jeste ishrana. Ako poznajemo potrebe starijeg organizma, onda i ishranu treba da prilagodimo ovim potrebama.

    Kao što je to slučaj i kod mladih ili odraslih pasa i kod starijih pasa treba da se odlučimo da li ćemo psa hraniti industrijskom gotovom hranom ili ćemo se opredeliti da sami pripremamo hranu kod kuće. Osim što postoje posebne potrebe za hranljivim materijama, usporeni metabolizam traži specifičnu vrstu hrane koja će brže proči kroz creva. Činjenica je daje lakše i bolje uzimati industrijsku hranu, jer su mnogi proizvođači proizveli odličnu hranu potpuno prilagođenu ishrani odraslih starih pasa, pa su čak išli dotle da su proizveli i određene vrste hrane koje se daju starim psima koji boluju od određenih bolesti. Ako spremate hranu kod kuće morate znati da kuvanjem mnogi vitamini iz hrane gube svoju vrednost, a takođe se mora voditi briga i o pojačanoj higijeni kod starijih pasa.

    U starosti, treba ponovo uvesti veći broj manjih obroka u ishranu da se probavm trakt ne bi opterećivao, a velika je i uloga vode u varenju kao i u termoregulaciji, tako da se sveza voda uvek mora nalaziti blizu psa. Hrana treba da bude ukusna zbog oslabljenih čula psa. Zaključujemo da treba poboljšati kvalitet ishrane na uštrb kvantiteta. Stari psi se veoma lako mogu ugojiti i postati čak preterano gojazni što sa svoje strane može izazvati čitav niz neželjenih posledica. Osim toga, uslove života psa ne treba menjatijer to može da uznemiri psa i stvori kod njega agresivno ponašanje, jerje ionako zbunjen zbog eventualnog otkazivanja nekih organskih funkcija. Kod pasa čiji je vid oslabio ili se potpuno izgubio, javlja se potpuna dezorijentacija na koju pas može da odgovori odbijanjem hrane, ali može i nekim agresivnim postupcima. Zato je veoma važno da pas ostane u istom okruženju u kojem je bio, jer se tu bar u izvesnoj meri oseća sigurno i zaštićeno. Svaka promena sredine dovešće do pogoršanja u njegovom ponašanju, posebno zbog toga stoje kod starijih pasa umanjena sposobnost prilagođavanja.

    Ako želite da popravite kvalitet života svog psa u njegovim starim danima, povedite računa i o njegovim aktivnostima i njegovom kretanju. Što je moguće više šetajte sa psom i ne dozvolite da pas svo svoje vreme provede u ležanju. Stvorite dnevni ritam u kojem će pas uživati i u njega uvrstite obavezno što više aktivnosti za vašeg starog prijatelja.
     
    Forum » SENILNOST PASA » ISHRANA » ISHRANA
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: