HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » VRSTE PASA » ČAU ČAU » ČAU ČAU 2.DIO
    ČAU ČAU 2.DIO
    GogyDate: Sunday, 03.25.2012, 4:22 PM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Nakon što je u Kini nastupilo siromaštvo psi su se počeli uzgajati za krzno i meso na velikim farmama.Meso chow chowa je bilo poželjna zamjena za janjetinu.Jezik je bio posebna delikatesa, jer se smatralo da ima ljekovite moći.Konzumiranje psećeg mesa u Kini zabranjeno je tek 1928. ali i danas se njihovo meso može pronaći na crnom tržištu.
    Danas se njihovo meso još uvijek jede u Južnoj Koreji.

    S obzirom na jedinstven i atraktivan izgled tridesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća ti psi su doživjeli pravi bum u svijetu.

    Malo o samim psima: Radi se o mirnoj pasmini, nepovjerljivoj prema strancima, vrlo su oprezni, dobri čuvari, jedinstvenog plavog-crnog jezika i specifičnog hoda.Okoćena štenad ima ružičaste jezike, koji do dobi od osam tjedana poprime plavocrnu boju.Takvu jedinstvenu boju jezika ima još samo Shar Pei. Jako su odani, ponosni, rezervirani psi i vežu se za jednog vlasnika, ali vole sve članove obitelji. Dolaze u pet osnovnih boja : Crna, Crvena, Plava, Jelenja i Krem.

    Jedino se pod crnom bojom podrazumijeva baš crna boja, a sve ostale boje mogu biti u rasponu od svjetlije do tamnije.Najčešća boja je crna pa zatim crvena i krem.U krem boji ljudi ih često zamjenjuju sa Samojedom, jer možda na prvi pogled podsjećaju na njih zbog same boje, ali neka istraživanja pokazuju da je Čau Čau izravni predak Samojeda. Mužjaci su visoki od 48-56 cm, ženke od 46-51 cm, a težina se kreće od 20-35 kilograma.Postoje dvije vrste krzna : dugodlako i kratkodlako.Štenad se rađa s gustom vunastom dlakom, odnosno podlakom. Oko šestog mjeseca starosti počinje rasti prava dlaka, uglavnom drugačije boje od dotadašnje.Linjaju se jedanput ili dvaput godišnje, što važi i za dugodlake i za kratkodlake, u kratkom vremenskom periodu odbace gotovo svu podlaku, i tada ih je potrebno često četkati i češljati da bi se omogućila pravilna izmjena dlake. Tijekom ostatka godine se ne linjaju, osim u slučaju čestih promjena temperature i držanja u klimatiziranim prostorima. Češljanje i četkanje je osobito važno i tijekom perioda kad pas odbacuje svoju šteneću dlaku i dobiva pravu, što može potrajati i nekoliko mjeseci. Od najranije dobi ih treba privikavati na uređivanje dlake. Krzno se u potpunosti razvije do navršene dvije godine starosti i nakon toga ih je dovoljno počešljati dva puta tjedno. Mužjaci imaju bogatiju dlaku od ženki, posebice grivu. Zbog svoje duge dlake ne vole baš prevelike vrućine, stoga će preko ljeta uvijek tražiti kutak hlada ili se ''zavaliti'' negdje na pločice. Izuzetno su uredni i jako vole biti čisti, naravno, osim dok su štenci jer onda su pravi mali“vražišci“.
     
    Forum » VRSTE PASA » ČAU ČAU » ČAU ČAU 2.DIO
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: