HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 5.dio
    Savjeti o psima 5.dio
    GogyDate: Friday, 03.23.2012, 2:15 AM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Ono što je važno da ste sigurni da svi štenci sišu i to što prije po porodu !
    Možete im i pomoći - lagano istisnite nekoliko kapi mlijeka pa ga postavite ispred bradavice i pokušajte otvoriti usta, najčešće oni sami nakon što namirišu mlijeko prihvate bradavicu, onda mu samo pridržite glavu da mu ne ispadne dok ne ulovi čvrsto. Nikad nisam vidjela štene špringera da nije htjelo cicati !!! Ta želja za hranom im je sigurno u genetici !!!
    Zašto je važno da pocicaju malo mlijeka što prije ? Osim što će ih to odmah ugrijati, važno je jer na taj način oni primaju imunitet od majke koji će ih štititi od bolesti do 3. mjeseca života. To ujedno ima lagano laksativno djelovanje pa oni odmah i isprazne crijeva ( mekonij ) nakon što ih mama poliže po trbuhu.Znam da možda nekima to baš i nije najdraže, ali kuja počisti sve izlučevine od štenaca i sebe. To je naravno instinktivno ponašanje od davnina, kako ne bi ostao miris i ugrozio njenu mladunčad. Pokušajte razmišljati da i mi svojim bebama bez problema čistimo guzu i mijenjamo pelene i to nam se nimalo ne gadi !
    Ono što morate obavezno raditi - svaki dan stavite ispod štenaca novi suhi sloj novina i čistu prostirku !
    U početku će prostirka biti jako prljava jer kuji prvih 7 dana curi obilan iscjedak, tamno zelene i krvave boje. To se smanji do 10. dana, a onda se može zadržati sluzavi sukrvavi iscjedak čak ponekad i do mjesec dana, ali u vrlo malim količinama. Iscjedak ne smije imati nikakav miris !!!
    Poslije poroda kuja će se odmoriti, naspavati, a možda će htjeti i van. Obavezno joj ponudite vode ( mlijeka, ako ga inače pije ) i to ispred nje, jer se većina kuja ne želi udaljiti od štenaca, a možda je jako žedna !
    Par dana poslije poroda možete ju oprati, pogotovo ako joj niste odrezali dlaku, onda ju svakako morate oprati.
    Kontrolirajte da svi štenci sišu i da su joj sve cice mekane.
    Ja uvijek vagnem štence poslije poroda, i poslije svaki dan ili svaki drugi da vidim da svi dobro napreduju !
    Normalna težina malih špringera je od 300 do 400 grama, ovisno o broju štenadi u leglu, a kroz 7 dana oni svi moraju biti duplo teži ! Naši štenci sada imaju između 800 i 950 grama u dobi od 11 dana. Izuzetno su napredni i zadovoljni, samo jedu i spavaju !
    Stolica štenaca je mekana ili tvrda, uvijek žuto naranđaste boje, to je normalno. Svako odstupanje može biti problem, pa se konzultirajte, ako vam je nešto sumnjivo.
    Meni se desilo u leglu da su štenci dobili proljev nekoliko dana poslije poroda, bilo je dosta ružno, ali na kraju je sve dobro završilo. Najvjerojatnije je uzrok tome bila hrana koju je jela kuja.
    Dobro pazite na prehranu kuje poslije poroda. Ne morate joj odmah dati enormne količine hrane, ali nakon 2-3 dana vrijeme je da jede vrlo kvalitetnu hranu za dojne kuje i to u količini koju sama želi. Znači dajte joj da ima hrane u zdjelici cijeli dan jer je dojenje vrlo zahtjevno !
    Ono što je možda još i važnije je VODA ! Mora imati uvijek puno svježe pitke vode, a ako voli i podnosi mlijeko, onda joj dajte i mlijeka. Jogurt je vrlo koristan, kuhano meso ( ne svinjetina ), mesne juhe, svježi kravlji sir ... Nemojte kuji davati nikakve lijekove ili nešto od hrane koja nije za nju ! Sve može doći u mlijeko, pa štenci mogu imati problema.
    Ova priča je gotova. Zdrava kuja i štenci do dobi od 15-dana više ništa ne trebaju.
    Uživajte u malenima gledajući ih !!!
     
    Forum » POMOĆ VETERINARA » SAVJETI O PSIMA » Savjeti o psima 5.dio
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: