HRVATSKI ŠAPTAČ PSIMA
Login form
Search
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » VRSTE AGRESIVNOG PONAŠANJA » Jesu li vlasnici odgovorni za agresivnost svojih pasa? » Jesu li vlasnici odgovorni za agresivnost svojih pasa?
    Jesu li vlasnici odgovorni za agresivnost svojih pasa?
    GogyDate: Sunday, 03.25.2012, 5:26 PM | Message # 1
    Colonel
    Group: Administrators
    Messages: 180
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Jeste li ikada razmišljali da između vas i vašeg psa postoji neki energetski balans ili disbalans?! Potencijalni vlasnici nabavljaju štene najčešće prema nekoliko kriterija: pasmini, ljepoti, simpatičnosti, umiljatosti i aktivnosti.

    No jeste li pročitali sve o dotičnoj pasmini? Jeste li svjesni da i među psima iste pasmine postoje bitne razlike?! Osnovni kriterij za odabir šteneta, bez obzira na pasminu, treba biti ujednačeni energetski balans između vas i vašeg psa, odnosno između većine ukućana i novog kućnog ljubimca? Postoji jedna zabluda, da iz legla treba uzeti štene koje je najaktivnije, jer će ono biti najvitalnije i najzdravije! Jeste li razmišljali da će taj psić jednog dana možda biti hiperaktivan i da će njegova hiperaktivnost postati vaša životna mora?

    Takve pse nažalost vidimo svuda oko nas, pa zato i čujemo stalan lavež, zavijanje, urlikanje, napadanje svega što se kreće! I što se onda dogodi? Da bi imali što manje brige, neugodnosti i štete, naprave psu, kako to vlasnici vele, „lijepi boks“, i puštaju ga na „slobodu“ sve manje i manje vremena, a pas postaje sve veći stranac u kući. I tada se dogodi ono neminovno, neukrotivo i nekontrolirano ponašanje psa, koje završava kažnjavanjem psa batinama, a vlasnika ugrizom. I što tada radi vlasnik? U pravilu dvije stvari: ili želi nekom „uvaliti“ takvog psa ili ga dovede na eutanaziju, jer oni „nemreju više z njim“! Dakle, prvi pogrešan korak je pasmina! Pasmina mora veličinom i karakterom odgovarati vašim mogućnostima. Štene mora svojom energijom odgovarati vašoj energiji, vašem načinu života, količini vašeg slobodnog vremena i vremena koje možete posvetiti tom psu. Drugo, psa se mora odgajati i svi ukućani trebaju poštovati načela odgoja!

    Pas mora biti stavljen u podređenu poziciju u tom odnosu, a čovjek mora za njega uvijek biti „vođa čopora“. Kod učenja, koje treba primjenjivati „od malih nogu“, štenetu naredbe treba ponavljati tako dugo dok ih ne savlada i ne počne poštovati, i tako svaki dan. A čemu agresivnost? S psihološkog stajališta u pasa postoje dvije vrste agresivnosti. Prva je zbog potrebe psa za dominacijom, a druga zbog osobnog straha. Agresivnost zbog želje za dominacijom pas će pokazivati već kao štene. Čim primijetimo takvo ponašanje, treba odmah reagirati na adekvatan način, jer će se inače ta situacija samo pogoršavati. Tu vrstu agresivnosti pas pokazuje kao agresivnost prema drugim psima, zatim kroz lavež i zavijanje, hiperaktivnost, agresivnost u šetnji, agresivnost zbog „teritorijalnog“ ponašanja, posesivnog ponašanja, skakanja na ljude i na druge pse, izrazito vučenje u šetnji itd. Agresivnost zbog osobnog straha, u pravilu pokazuju manje pasmine pasa. Oni često svojim ponašanjem upozoravaju na agresivnost koja uslijedi. Režanje, mrmljanje, pokazivanje zubi, grizenje svega oko sebe, skrivanje, bježanje, tresenje, spuštanje ušiju, gledanje u stranu i kešenje su znakovi kojima ti psi upozoravaju na svoje agresivno ponašanje. Reagirati treba odmah kada prvi put još dok su štenad pokažu takvo ponašanje. I to ne vikom i batinama, već strpljivošću, vježbom, neodustajanjem od discipline, dirljivošću i s ljubavlju!

    dr. veterinarske medicine Davorin Lukman
    http://www.regionalni.com/zivot....ih-pasa
     
    Forum » VRSTE AGRESIVNOG PONAŠANJA » Jesu li vlasnici odgovorni za agresivnost svojih pasa? » Jesu li vlasnici odgovorni za agresivnost svojih pasa?
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: